Wat is fytotherapie?

Fytotherapie is de behandeling van klachten en ziekten met geneeskrachtige kruiden of planten. Fytotherapie wordt om die reden ook wel aangeduid als kruidengeneeskunde. Bij fytotherapie
wordt uitgegaan van het “contraria” principe. Dit betekent dat een fysiek ongemak behandeld moet worden met middelen die een tegengestelde werking hebben. Als u hoofdpijn heeft wordt er dus een geneeskrachtige plant ingezet die de hoofdpijn doet verminderen. In dat opzicht sluit fytotherapie dus eigenlijk prima aan bij de reguliere geneeskunde.

EEUWENOUDE METHODE
Het gebruik van natuurlijke geneesmiddelen is waarschijnlijk al zo oud als de mensheid zelf, maar de officiele geschiedenis van de fytotherapie begint echter ongeveer 3000 jaar voor Christus, bij de Sumeriërs. Dit oude volk legde behandelwijzen en recepten in spijkerschrift vast op kleitabletten.
Sindsdien is er door middeleeuwse monniken en nadien door wetenschappers onophoudelijk verder gezocht naar de weldoende krachten en de geheimen van planten.

TERUG NAAR DE NATUUR
In de 19 eeuw kwam de synthetische geneesmiddelenindustrie op en werden de natuurijke geneesmiddelen naar de achtergrond verdrongen. Tegenwoordig klinkt echter steeds vaker de om een meer natuurlijke aanpak van klachten en ziekten. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de algemene trend er een gezondere levenswijze op na te houden en “terug naar de natuur” te willen gaan. Wat het medicijngebruik betreft is men daarbij steeds afkeriger geworden van chemisch nagemaakte plantenbestanddelen, omdat deze nogal wat ongewenste bijwerkingen kunnen hebben. Fytotherapeutische producten daarentegen hebben aanzienlijk minder nevenwerkingen dan synthetische geneesmiddelen.

WERKZAME BESTANDDELEN
Dankzij geavanceerde methodes zijn we steeds beter in staat om de actieve bestanddelen van planten te analyseren. Soms is dat één bepaald plantendeel, zoals bij Duivelsklauw, waarvan de wortels gewrichtspijn en -ontstekingen tegengaan. Bij andere planten zoals Blauwe Bosbes werkt de vrucht constiperend terwijl het blad van deze struik de bloedsomloop stimuleert. De exacte werking van een groot aantal plantendelen is inmiddels aangetoond in een flink aantal studies. Ook zijn vele, voorheen onbekende eigenschappen van planten ontdekt en vastgelegd.

HOOGWAARDIGE KWALITEIT
De fytochemici hebben nauwkeurig beschreven welke planten binnen één familie het meest effectief zijn, onder welke condities ze gekweekt moeten worden en wanneer ze het beste geoogst kunnen worden. Ook de selectie van de planten vindt volgens strenge kwaliteitscontroles plaats zodat we er zeker van kunnen zijn dat de gebruikte plant de juiste is, voldoende werkzame bestanddelen bevat en vrij van verontreinigingen is. Voor zover mogelijk worden de gebruikte planten en plantendelen op biologische wijze geteeld, hetgeen impliceert dat er geen kunstmesten of pesticiden worden
gebruikt

ERKENDE GENEESKUNDE
Met behulp van de nieuwste inzichten op het gebied van landbouwkunde, chemie en farmacologie zijn er talloze fytotherapeutische alternatieven voor synthetische medicijnen gemaakt. De planten geneeskunde is als het ware herontdekt en de tijd van “grootmoeders middeltjes” ligt daarmee ver achter ons. Fytotherapie zal binnen afzienbare termijn dan ook door verschillende Europese landen, waaronder Nederland, officieel als volwaardige geneeskunde erkend gaan worden.

ALLE BESTANDDELEN BEHOUDEN
Een voorbeeld van de nieuwe inzichten is onderzoek naar de beste manier om de plantendelen te vermalen. Hiertoe is bijvoorbeeld de vriesdroogmethode ontwikkeld. De planten of plantendelen worden eerst met behulp van vloeibare stikstof afgekoeld tot -196°C en vervolgens fijngemalen tot het zogenaamde totaalpoeder. Het voordeel van de bereidingswijze is dat er geen warmte vrijkomt bij het vermalen van de planten of plantendelen waardoor alle actieve bestanddelen zoals vitaminen, enzymen en vluchtige oliën behouden blijven. Vervolgens kan het homogene totaal poeder, waarin de kwaliteit van de verse plant volledig behouden is gebleven, door zijn zuivere vorm gemakkelijk in het lichaam worden opgenomen en snel zijn werk doen.

HET INTEGRALE TOTUM
Elke plant bestaat uit honderden bestanddelen die stuk voor stuk een belangrijke rol spelen. Het integrale Totum zorgt ervoor dat 100% van de werkzame bestanddelen die van nature aanwezig zijn in de plant bewaard blijven en hun synergetische werking aan uw lichaam kunnen vrijgeven.
Het effect van het integrale Totum is vele malen groter dan het geisoleerd toedienen van dezelfde bestanddelen. Het integrale Totem is een verfijnde techniek die ervoor zorgt dat de integriteit en integraliteit van de plantaardige bestanddelen volledig bewaard blijven.

VEGETARISCHE CAPSULES
Fytotherapeutische producten worden bij voorkeur verpakt in vegetarische capsules. De plantaardige capsule is vervaardigd uit een natuurlijk plantenvezel, cellulose genaamd. Cellulose omhult en beschermt in de natuur de plantencellen van bomen, vruchten en groenten en kan uitstekend worden gebruikt om het plantenpoeder in te capsuleren. Door deze nieuwste ontwikkeling kunnen je fytotherapeutische producten ook prima gebruikt worden door vegetariërs en veganisten.